SPF er en forkortelse for – Sun Protection Factor – og producenten skal have dokumenteret virkningen før den må sælges i Danmark. Tallet der kommer efter SPF indikerer hvor længe du kan være i solen i forhold til hvis du ikke havde Solfaktor på. Dvs. en SPF15 betyder at du kan opholde dig 15 gange så længe i solen før du bliver rød i forhold til hvis du ikke havde solcreme på
Nej, selvom en SPF30 beskytter bedre end en SPF15 er det ikke dobbelt op, faktisk stopper SPF15 93,3% af UV-strålerne og en SPF30 stopper 96,3%, altså ”kun” 3% mere og en SPF50 stopper 98% af UV-Strålerne.
Vi bliver udsat for 2 typer UV-stråler, UV-A og UV-B.
UV-A-stråler rammer dybt ned i vores hud og er dem som giver os vores brune farve da de er pigmentdannende, det er desværre også dem som påvirker hudens ældning. Ca. 80% af vores ældning i huden skyldes solen, de sidste 20% er din genetik.
Du kan huske det på UV-A for Aldring
UV-B-stråler penetrerer kun det øverste lag af huden og er dem som kan give solforbrændning og den største faktor for hudkræft.
Du kan huske det på UV-B for Brændt
I din solfaktor skal de være både en fysisk og en kemisk barriere.
Det fysiske solfilter lægger sig som et tynd lag på huden og beskytter ved at reflekterer solens stråler. I EU er i øjeblikket kun tilladt at bruge titaniumdioxid.
Stoffet er ikke gennemsigtigt og kan give huden et hvidt skær, dette forsvinder dog hurtigt igen. De senere år er der dog udviklet fysiske filtre af titaniumdioxid på nanoform, hvor man kan undgå den hvide hinde.
Det kemiske solfilter indeholder stoffer som trænger ned i hudens øverste lag, her absorberer de UV-strålerne som rammer din hud og forhindre dem i at nå længere ned i huden og gøre skade.
En tommelfingerregel siger at en håndfuld passer til en krop, det er vigtigt at smøre rigeligt på, da et for tyndt lag af SPF15 nedsætter SPF-faktoren helt ned til SPF2. Da solcremen skal have tid til at virker anbefales det at man smøre det på ca. 20min. Før du går ud i solen.
Solcremens virketid er ca. 2 timer så sæt din smartphone til at ringe hver anden time så du husker det. Har du været ude og bade, svedt meget eller tørt dig med et håndklæde, bør du også smøre dig ind igen.
De fleste solcremer har en holdbarhed på 2 år, hvis den er opbevaret korrekt, ellers kan effekten være nedsat og man får ikke den tilsigtede virkning. Solcremer må ikke ligge i direkte sol men skal helst opbevares i stuetemperatur. Undgå snavs og sand kommer ned i den og hvis den lugter mærkeligt eller ser underlig ud, skal du ikke bruge den.